söndag 26 augusti 2012

Grönsakssoppa

Om man har tillgång till nybakt bröd, fortfarande ljummet efter bakning, sådär så att smöret börjar smälta när man brer på det.... då är steget inte långt till soppa att ha till det där brödet. När vi var och veckohandlade förut passade jag på att bunkra upp med diverse rotsaker som funkar i soppa. Och det blir grönsakssoppa med nybakt bröd och kokt ägg till kvällsmat!

Grönsakssoppan jag gör är snorsimpel. Och skitlätt att variera - en typisk man tager vad man haver rätt. Grunden kan vara tärnad rå potatis, tärnad eller slantad morot, tärnad kålrot, tärnad rotselleri, tärnad palsternacka, en grovhackad gul lök, en klyfta vitlök eller två, grönsaksbuljong, vatten, salt och peppar.

Sen kan man hysta i lite vad man känner för och har hemma - hackad vitkål, hackad persilja, frysta ärtor, hackad purjolök, tärnad paprika, lite tomatpure eller tomatkross, någon örtkrydda...

Det enda man behöver tänka på är att hårda rotsaker har längre koktid än mjukare grönsaker, och hacka dem i mindre bitar än de senare samt lägga i de mjukare grönsakerna "i halvtid" eller så. På så vis slipper man sladdriga paprikabitar eller stenhårda morotsslantar.

Och mina soppkok brukar leda till rejäla soppmiddagar. Och funkar helt ok att ha som lunchlåda till dagen efter, bara man har en bra behållare att frakta soppan i till jobbet. Om man är rädd för att soppa inte röcker får man väl ta med en macka eller så också. :)

2 kommentarer:

  1. Soppa is the shit! Det där är min grundsoppa med, brukar sällan köra helt veggo utan ha i nått av kassler, kyckling, fisk & räkor etc men gör nästan alltid stoooorkok 5literskastrullen så har man lite luncher å värma :-) brukar ha knäckebröd å mjukost på tub på jobbet, bra att dryga ut lunchsoppan med alt mellis till fikat :-)

    SvaraRadera
  2. Soppa är nice!! Jag har massa torkade kantareller i skafferiet som ska få sig en omgång nu i höst :))
    ha en trevlig helg!!

    SvaraRadera