lördag 13 oktober 2012

Alltså...

...nu förstår jag inte. Har mitt favoritgodis (choklad är inte godis, det är en livsessentiell substans) varit i fara? 

"Svenskarna får ha kvar sitt saltlakrits även i framtiden. Detta sedan flera EU-länder backat från förslaget om att kraftigt sänka gränsen för hur mycket salmiak som tillåts i lakrits, skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

Det var i våras som det kom ett förslag i EU om att sänka högsta tillåtna mängd salmiak (ammoniumklorid) i lakrits till tre gram per kilo. Saltlakrits innehåller ungefär 70 gram per kilo, och skulle därför förbjudas om förslaget blev verklighet.

Livsmedelsföretagen, godistillverkare och branschorganisationer i Norden har protesterat mot förslaget eftersom mängden saltlakrits man får i sig är så liten att den inte anses utgöra någon hälsofara.

Nu har det gett resultat; saltlakritsen undantas från salmiak-begränsningarna."

WHAT?!

Det här är ju förfärligt! Tänk om man vaknat imorgon (nåja, nu är morgondagen en söndag, men ändock) och istället fått läsa rubriken:

"Nu är det slut och ajöss med saltlakritsen!"

...eller...

"Passa på och bunkra, en era går i graven!"

Måste inte sådana här förslag från klåfingriga, missunnsamma EU-länder (som säkerligen inte har saltlakrits själva på menyn, och därmed inte förstår storheten med denna delikatess?) publiceras på bred front så att gemene man (läs: Lakritsälskare) har en chans att tycka till och PROTESTERA???

Jestanes. Vilka tokigheter de hittar på därnere i Bryssel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar